RSBB | Schaarse grondstoffen
21579
single,single-portfolio_page,postid-21579,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-1.7.1,vertical_menu_enabled, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.5,vc_responsive

Schaarse grondstoffen

Mineralen en metalen zijn te vinden in allerlei producten om ons heen. Van elektronica, auto’s en zonnepanelen tot medisch gereedschap en bouwmaterialen; allemaal bevatten ze abiotische, ofwel niet-levende, grondstoffen. Bij het maken van deze producten is een hele keten betrokken met soms wel 200 tot 300 partijen van over de hele wereld. In Nederland en Europa zijn we voor sommige grondstoffen vrijwel volledig afhankelijk van import uit andere delen van de wereld. De grondstoffen komen meestal als halffabrikaat Nederland binnen. Na gebruik gaat een deel van het elektronisch afval naar het buitenland. Elektronisch afval komt bijvoorbeeld terecht in Ghana of Nigeria waar grondstoffen worden teruggewonnen onder vaak slechte omstandigheden.

Mineralen en metalen worden voor een belangrijk deel gewonnen in ontwikkelingslanden en opkomende economieën. Een land als de Democratische Republiek Congo is rijk aan kobalt en tantalium, belangrijke grondstoffen voor mobiele telefoons. China heeft 97 procent van de zeldzame aardmetalen, die gebruikt worden in zonnepanelen. Bolivia heeft veel lithium, wat gebruikt wordt in batterijen voor elektrische auto’s. Syrië heeft een grote voorraad fosfaat, een noodzakelijke grondstof voor kunstmest.

Er wordt wel gesproken van ‘schaarste’ van de grondstoffen omdat er meer vraag dan aanbod van deze grondstoffen is. Toch is van veel van deze grondstoffen (behalve fosfaat) nog een flinke voorraad aanwezig onder de grond. Bijna alle soorten diamanten zijn helaas ook schaars.  Toch zijn er problemen rond de beschikbaarheid, de winning en de recycling van grondstoffen. Omdat grondstoffen zoals goud en diamant schaars zijn, raden wij ze aan om ze te verkopen bij goud verkopen utrecht. Hierdoor kan je nu nog een mooi bedragen krijgen voor je goud of diamant.

Date

februari 7, 2015

Category

Duurzaam